iNyheter.no: Kommer suppe ut som avføring eller urin?

iNyheter.no

iNyheter.no:

Det er mange ting man kan lure på.

Trodde du kanskje at suppe, fordi den er flytende, kommer ut som urin? Illustrert Vitenskap har svaret.

Når man inntar suppe, går både væske og fast materiale gjennom fordøyelsessystemet. Klare buljonger kan være et unntak, ettersom de hovedsakelig består av væske.

Under fordøyelsen deles maten opp i fundamentale næringsstoffer som enkle fett, sukkerformer og aminosyrer, i tillegg til andre små molekyler. Kroppen tar opp disse sammen med vannet i suppen gjennom tarmveggene. Væsken blir etterhånden behandlet av nyrene og utskilles som urin.

Matvarer som ikke lar seg fullstendig nedbryte forblir i tarmen og blir til slutt til avføring. Dette inkluderer ofte plantefibre og ufordøyelige komponenter fra kjøtt, slik som sener og bindevev, samt enkelte robuste proteiner og karbohydrater, skriver Illustrert Vitenskap.

For eksempel vil fiberrike ingredienser i kyllingsuppe, som biter av gulrot og kjøtt, resultere i avfallsstoffer som kroppen utskiller som avføring.

Selv purerte supper som de laget av tomater eller poteter har fiber og karbohydrater som ikke absorberes helt og dermed blir avføring. På samme måte kan et glass appelsinjuice gi fiber som blir til avføring, mens en brus med kun vann og sukker opptas i sin helhet og utskilles som urin.

Så svaret er at suppen blir fordelt i både urin og avføring, avhengig av dens bestanddeler. Væsken vil hovedsakelig ende opp i urinen, mens de faste bestanddelene blir til avføring.

Innlegget Kommer suppe ut som avføring eller urin? dukket først opp på inyheter.no – Nyheter og aktuelt – Innenriks og Utenriks..

Les artikkelen direkte fra iNyheter.no

Legg igjen en kommentar