iNyheter.no: Erdogan: Sverige må ikke forvente Nato-støtte etter koranbrenning

iNyheter.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

iNyheter.no:

På mandag gjorde den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan det nok en gang klart at Sverige ikke burde ha mye håp om å få Tyrkias støtte for Nato-medlemskap.

Spesielt ikke etter at Stram Kurs-grunnlegger Rasmus Paludan lørdag brente Koranen foran den tyrkiske ambassaden i Stockholm.

– Sverige bør ikke forvente støtte fra oss til Nato, sa Erdogan som svar, ifølge BBC News.

– Det er klart at de som forårsaket en slik skam foran vårt lands ambassade ikke lenger kan forvente noen velvilje fra oss angående deres søknad, sa han.

Tidligere i januar ble også en dukke av president Erdogan hengt opp ned utenfor rådhuset i Stockholm.

Sverige søkte om å bli med i Nato etter at Russland invaderte Ukraina – men trenger Tyrkia, som allerede er medlem, for å godkjenne.

Siden Sveriges formelle Nato-søknad ble levert i mai, har tyrkerne blant annet krevd en svensk forpliktelse til å bekjempe terrorisme.

Dette inkluderer det forbudte kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som er på både EUs og USAs liste over terrororganisasjoner.

Siden da har Tyrkia krevd at Sverige utleverer en rekke personer tilknyttet PKK.

Sverige har selv avvist utleveringene og i stedet gjort det klart at det er en sak for de svenske domstolene å avgjøre.

Og nå kommer fordømmelsen av brenningen av Koranen, som har blitt ledsaget av et avlyst ministerbesøk mellom de to landene.

Den svenske regjeringen uttalte seg ikke etter Erdogans fordømmelse mandag, men lørdag – dagen da Rasmus Paludan sto bak koranbrenningen – sa statsminister Ulf Kristersson at hendelsen var dypt «respektløs»:

– Ytringsfriheten er en grunnleggende del av demokratiet. Men det som er lovlig er ikke nødvendigvis hensiktsmessig, skrev han på Twitter.

Lørdagens demonstrasjon – men ikke brenningen av selve boken – ble forhåndsgodkjent av svenske myndigheter.

– Sverige har en vidtrekkende ytringsfrihet, men det betyr ikke at den svenske regjeringen, eller meg selv, støtter meningene som kommer til uttrykk, sa Sveriges utenriksminister Tobias Billstrøm lørdag.

Som svar på Erdogans uttalelser på mandag, sa Billstrom at han ønsket å forstå nøyaktig hva den tyrkiske lederen sa før han kommenterte.

– Sverige vil respektere avtalen som eksisterer mellom Sverige, Finland og Tyrkia om vårt Nato-medlemskap, la han til.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa at ytringsfriheten var en «dyrebar vare» i Nato-landene, og at disse handlingene, selv om de var upassende, ikke var «automatisk ulovlige».

Tyrkia, fordømte den svenske regjeringens beslutning om å tillate protesten som «helt uakseptabel».

– Ingen har rett til å ydmyke de hellige, sa Erdogan i sin TV-tale mandag. «Når vi sier noe, sier vi det ærlig, og når noen vanærer oss, setter vi dem på plass.»

Forsvarsminister Hulusi Akar sa at Tyrkia avlyste et besøk av sin svenske kollega Pal Jonson etter å ha «observert at ingen tiltak ble truffet over … motbydelige protester».

Video av Lars Thorsens koranbrenning går viralt i den muslimske verden: – Måtte Allah forbanne deg

Innlegget Erdogan: Sverige må ikke forvente Nato-støtte etter koranbrenning dukket først opp på inyheter.no – Nyheter og aktuelt – Innenriks og Utenriks..

Les artikkelen direkte fra iNyheter.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar