iNyheter.no: «Bamsegutt» har en fortid som NRK ikke har fortalt om

iNyheter.no NRK

iNyheter.no:

Over 3,5 millioner kroner er samlet inn på Spleis til Jan-Egil Granfoss som er bosatt på Filippinene etter at Tore Strømøys serie, «Ingen elsker Bamsegutt» hadde premiere på NRK denne uken.

Sympatien rundt om i landet har vært enorm.

Dokumentaren som Strømøy har brukte flere år på, handler om en uføretrygdet mann i 60-årene fra Rogaland, som kalles «Bamsegutt», med filippinsk kone og deres sønn.

Han kommer seg ikke hjem fra Filippinene fordi han sar sagt fra seg trygderettighetene sine.

– De har havna i ren fattigdom, har ikke penger til å reise og ingen vil hjelpe dem. Bør, kan og vil vi hjelpe dem? sa Tore Strømøy til Journalisten tidligere i uka.

Men nå viser det seg at Granfoss har en dom mot seg fra 1991. Den gjelder utuktig omgang mot seks barn.

NRK ble etter det iNyheter kjenner til kjent med dommen noen uker før serien skulle sendes. En prosess ble da igangsatt med vurdering av konsekvensene. NRK valgte å utsette serien med en uke. Men valgte å legge den ut, uten at dommen ble gjort kjent for publikum.

Dommen mot Granfoss ble gjort betinget. I dommen heter det også at sviktende omsorg i barndommen gjorde at Granfoss, som var midt i 20-årene da det skjedde, hadde manglende evner til grensesetting. Retten, imotsetning til aktor, mente det ikke var fare for gjentakelse.

Granfoss har siden ikke blitt dømt for noe tilsvarende.

Etter det iNyheter kjenner til var NRKs vurdering at forholdene lå så langt tilbake i tid og var i den nedre skalaen, at det kunne passere å ikke omtale denne dommen i serien.

Men det vurderes nå også internt i NRK om dette var en feilvurdering og at man burde tatt høyde for at forholdet ville bli kjent. Og det kanskje på måter som vil fremstille overgrepene fra Granfoss som mer alvorlige enn de var.

Aron Jahnsen, fra Nabovarsel Norge, var den som skrev om dommen mot Granfoss først på Facebook. Innlegget har i skrivende stund 1200 reaksjoner og hele 3900 delinger.

Serien har også blitt kritisert av Aftenposten-kommentator Christina Pletten. Hun omtaler serien som en «emosjonelt manipulerende fortelling om et følelseskaldt byråkrati».

iNyheter har spurt seriens programansvarlige Kristian Karlsen om en kommentar, men han har så langt ikke besvart våre henvendelser.

Oppdatering klokken 21:10: Spleisen settes på pause frem til mandag, opplyser kommunikasjonssjef Tone Mesna i Spleis til Aftenposten. Pausen begrunnes med at de ønsker mer informasjon i saken.

Innlegget «Bamsegutt» har en fortid som NRK ikke har fortalt om dukket først opp på inyheter.no – Nyheter og aktuelt – Innenriks og Utenriks..

Les artikkelen direkte fra iNyheter.no

Legg igjen en kommentar