Hvorfor skal egentlig bilistene betale for kollektivtransport og syklister?

Resett.no

Resett.no:

Lan Marie Berg og andre syklister kan jo få prøve hvordan det føles å betale bompenger selv, for deretter at det kommer bilistene til gode i ettertid. Foto: Terje Pedersen / NTB

annonse

annonse

Fjellinjens trafikkløsninger er å bygge bedre kollektivtransport, bedre bilveier, bedre sykkelveier og bedre byrom for innbyggerne.

Men hvorfor skal bilistene betale for de som sykler?

Ville det ikke ha vært både bedre og ikke minst mer rettferdig om bilistene fikk tilbake alt de betaler i bompenger gjennom utbedringer av både veier og parkeringsplasser?

annonse

Spørsmålet er enda mer aktuelt nå som milliardoverskridelsene for Fornebubanen ikke ser ut til å stoppe. Etter enighet i forhandlingene om samferdselsplanen Oslopakke 3, så er det altså bilistene som tvinges til å betale dette i form av 40% høyere bompengeavgifter.

Hva om man snur på dette og sa at syklister som sykler på en sykkelvei, måtte betale 10% av dette i bompenger, mens de som går fikk ta 10% og de som kjører kollektivt 20%.

Ville ikke det ha vært mer rettferdig? Hvorfor bare bompenger for de som kjører?

Den norske stat har ikke gjort annet siden oljen beriket nasjonen, enn å flå bilister inn til skinnet. Den ene avgiften etter den andre dukker opp, og når de ikke kan finne på mere avgifter, så økes de som allerede er der.

Det er på tide med litt rettferdighet her.

Biler forurenser, er en fare for klima og helse, er et argument som ofte brukes. Javel, hvorfor brukes ikke bompenger og andre avgifter da til å bytte ut bilparken med en ny som forurenser mye mindre?

Senk heller nybilprisene og la folk få råd til å kjøpe biler som denne, en Ford Mustang Mach-E. Foto: Erik Pendzich/Shutterstock

Hva med å bruke alle avgiftene til å sette ned nybilpriser, bensin og strøm kraftig, slik at folk flest kan få mulighet til å kjøpe en flunkende ny og klimavennlig bil?

Men neida, sterke krefter på venstresiden i norsk politikk, og for den saks skyld, også høyresiden, maner til stadig nye og høyere avgifter på bilister. Det hele fortoner seg som regelrett «rasisme» mot de som er så dumme at de fortsatt trenger eller har lyst til å bruke bil eller motorsykkel.

Et samfunn som består utelukkende av kollektivtransport, sykler og hest og kjerre, vil sikkert kunne gå det også, men det er ikke spesielt moderne og vil sette oss hundrevis av år tilbake i tid på flere områder.

Norge er et langstrakt land med store avstander mellom hus, tettsteder og nødvendige offentlige eller private bedrifter.

MDG sin våte drøm er å se et Norge slik det var for 200 år siden. Den drømmen kan nok ha sine emosjonelle sider og være en ideologi som har gode visjoner og tanker bak, men den er også utopisk. Vi lever i 2022 ikke 1822. Ting er annerledes og kan ikke reverseres. Ei heller kan man ved hjelp av moderne teknologi bytte ut en pick up med en elektrisk «lastesykkel».

annonse

Hva med å la syklister betale bompenger som deretter kan komme bilistene til gode? Foto: Hands off my tags! Michael Gaida fra Pixabay

Men hvis dette blir mulig en gang i fremtiden, så er tiden man kan sette seg ned og diskutere. Men før det finnes alternativ til bilen som er minst like bra, så er det bortkastet tid og direkte diktatorisk å tvinge folk til å la bilen stå ved å avgiftsbelegge den så mye at folk ikke har råd til å bruke den lengre.

Man betaler skatt og avgifter til staten slik at barn skal få gratis offentlig skolegang, og alle ha tilgang til gratis offentlig helsehjelp.

Men bilistene skal altså straffes mange ganger mer, kun fordi de er bilister.

La syklister, gående og de som tar kollektivtransport betale for Fornebubanen og andre prosjekter som ikke kommer bilistene til gode, og så skal vi se om pipa får en annen lyd!

Krever full stans i bygging av Fornebubanen: – Jeg er sjokkert (+)

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no