Hva er markedslønn for en stortingspolitiker?

Resett.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)
Christian Tybring-Gjedde (Frp) under Stortingets muntlige spøretime. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

annonse

annonse

Man kan kanskje si det er et modig av FrPs representanter Frank Sve og Christian Tybring-Gjedde å tale for stortingsrepresentanter skal få et lønnsløft i likhet med resten av offentlig sektor. Men politisk klokt, er det ikke.

På torsdag behandlet Stortinget Rødts representantforslag fra Rødt om kutt i godtgjørelsene for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer, utarbeiding av retningslinjer for å sikre mindre lønnsforskjeller, avvikling av godtgjøringsutvalget og øvre prosentvis ramme for fratredelsesytelse og etterlønn. Forslaget ble nedstemt.

Forslaget avstedkom en debatt (kan sees her) der Frank Sve og Christian Tybring-Gjedde tok til orde for at politikerjobben var vanskelig, utsatt og fortjente respekt. Rødt snakket om solidaritet med vanlige folk og at stortingspolitikerne med sine 987.000 i årslønn og mange tilleggsgoder var privilegerte.

annonse

Et vanlig argument for at noen i offentlig sektor skal tjene store millionlønninger, er at det er nødvendig for å tiltrekke seg de beste hodene. Det kan nok diskuteres om det er nødvendig å betale statlige leder flere millioner kroner, men muligens er det et poeng at gode ledere ikke vokser på trær og at man ikke ville få de riktige søkerne om ikke lønnen var på nivå med privat sektor.

Men situasjonen er annerledes for stortingspolitikere. For det første er 987.000 nesten dobbelt av en gjennomsnittslønn i Norge allerede. Gjennomsnittslønnen er på ca. 550.000. Men mange tjener langt mindre enn det. Som FriFagbevegelse skriver er det flest som befinner seg i gruppen som tjener 300.000-399.000 kroner, tett etterfulgt av gruppen 400.000 til 499.000. Omtrent tre av ti nordmenn over 17 år befinner seg innenfor disse to gruppene.

Og på det nivået Stortinget ligger, er det virkelig ikke mangel på personer som ønsker å bli stortingsrepresentant? Nei, tvert imot er det knallhard maktkamp internt i alle partiet om å komme seg opp på en listeplass som gir mulighet til stortingsplass. Og ingenting tyder på at noen takker nei til en plass fordi lønnen ikke er god nok.

Det hadde trolig ikke gjort noen forskjell til rekrutteringen til Storinget om lønnen i tråd med Rødts forslag gikk ned til 800.000 kroner i året. Faktisk kunne det kanskje hjulpet, ved at man da virkelig stor igjen med de som ville «tjene landet» som enkelte så flott omtalte politikernes intensjoner som. Det ville også gjort at man kanskje kunne identifisere seg mer med den befolkningen som utgjør hoveddelen av velgerne.

Hets og trusler skal og må fordømmes, men hadde det vikelig vært en så stor belastning å være stortingsrepresentant, ville det ikke vært så knallhard og bitter kamp internt i partiene om de nominasjonene det er. Og i et velfungerende lønnsmarked burde ikke vi skattebetalere behøve å betale inn mer i lønnspotten til politikerne enn det var nødvendig for å få dem til å gjøre jobben. Og med en lønn langt over gjennomsnittet i Norge, er det ikke slik at de ville lidd noen nød om lønnen frystes eller går ned.

Det ville heller vært et godt signal å sende nå som konsekvensene av deres dårlige politiske beslutninger på stadig flere områder begynner å vise seg.

I dette tilfellet har Rødt gode poenger, og det er rart hvor umusikalske og selvhøytidelig enkelte av FrPs stortingsrepresentanter noen ganger kan være.

Rødt-profil latterliggjør FrP-politikere etter lønnsdebatt: – De var nærmest på gråten

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar