Husleiene eksploderer i Stavanger-området

document.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

Veksten i utleieboligprisene har vært moderat i Norge i 2021. Men Stavanger og Sandnes er unntaket. Der stiger leieprisene kraftig.

Dette melder Eiendom Norge.

– Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser at det var svak vekst i utleieboligprisene i Norge samlet i 2021. Mens Oslo fikk en oppgang på 1,2 prosent gjennom året, sank leieprisene i Trondheim med 3 prosent. I Bergen steg leieprisene med 4,3 prosent og i Stavanger og Sandnes fikk de et kraftig byks på hele 11 prosent, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

– Vi har tidligere friskmeldt bruktboligmarkedet i Stavanger-region. Nå er også utleieboligmarkedet i regionen tilbake etter mange svake år i kjølvannet av oljebremsen.

Eiendomsanalytikere famler etter forklaringer. Kan det ha noe med studenter å gjøre? Eller endring av formueskatten?

– Mange meglere melder også om at mange har solgt utleieboliger nå følge av høyere formuesbeskatning av sekundærboliger i 2022. Målt mot boligprisene i hovedstaden er den løpende avkastningen på en utleiebolig lav. Med høyere formuesskatt vil eiere av sekundærbolig få et enda dårligere regnestykke, sier Lauridsen.

Samtidig beskriver de dette fenomenet som en «sterk utvikling».

Lauridsen peker på et nokså elementært poeng: Hvis leiemarkedet skal fungere, så må noen kunne eie sekundærboliger som de kan leie ut, uten å bli flådd over skatteseddelen. Slik kan leieprisene holdes på et moderat nivå.

Det er også et paradoks at økt beskatning av sekundærboliger ikke rammer store aktører som eier utleieboliger via aksjeselskap, men kun de som eier en eller flere sekundærboliger direkte, avslutter Lauridsen.

Økte renter og eksploderende strømpriser, i tillegg til økte skatter, fører selvsagt til at prisene øker.

At prisene i Oslo har vært mer stabile kan skyldes at innvandringen har gått noe ned under Covid-19. Prisene i Trøndelag er ikke påvirket av skyhøye strømpriser.

Les artikkelen direkte på Dokument

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar