
Ninacappelen.com:
Denne helgen har jeg sett en dokumentar-serie som jeg anbefaler alle mine følgere å se. Dokumentaren med tittelen “Lev til du blir hundre – de blå sonenes hemmeligheter” finner du på Netflix.
Dokumentaren handler om hva som skal til for å leve et langt og godt liv, og hvilke nøyaktig hvilke faktorer som gjør at man får god livskvalitet. Dette er et tema som har interessert meg lenge. Det er den amerikanske bestselger-forfatteren Dan Buettner som er programleder i serien, der han besøker ulike “blå soner” som skiller seg helt ut i verden med tanke på livslengde. Disse stedene er øya Okinawa i Japan, Borbargia på Sardinia, Loma Linda i USA, den greske øya Ikaria, Nicoya i Costa Rica, og Singapore.
Les også Tren deg på en optimistisk tankegang
På spørsmål om hvorfor mange blir så gamle i Okinawa forteller en kvinne på 103 år at det er viktig å ha det moro hele tiden. Hun mener det er viktig å ikke bli sint, men ha det gøy og gjøre andre glade. Nøkkelen er å være avslappet og ikke la ting irritere deg, og tilgi fort. Latter gir lang levetid, sier hun.
I Okinawa spiser store deler av folket en lilla søtpotet som kalles “Beni imo”. De eldre har ingen møbler i huset bortsett fra et lavt bord og en matte. 103-åringer som reiser seg 30 ganger om dagen er som å ta 30 knebøy, mener Buettner. Alle eldre i Okinawa har egen hage der de dyrker frukt og grønnsaker, og vanner planter i hagen.
Ifølge Buettner er det en ensomhetsepidemi i USA. Ensomhet kan koste hele 15 år av forventet levetid. Han mener at grunnen til at folk i Okinawa er gjennomsyret av en konstant følelse av mening, kjenner sine verdier, og gjør små avgjørelser enkle, er fordi de har en kjerne. Et stillesittende liv gir økt risiko for diabetes og hjerteproblemer, noe som forkorter levetiden.
Øya Sardinia i Italia har den største konsentrasjonen av mannlige 100-åringer i verden, og de fleste jobber som gjetere. Følelsen av aktiv mestring der man kan løse problemene man får er veldig viktig for mental helse, kognitiv levetid, og stresstoleranse. På Sardinia handler det ikke om hva du gjør, men hvordan du gjør det. Det er ingen sykehjem i Borbargia. Her er det familien som er samfunnets grunnmur, og flere generasjoner bor under samme tak.
I byen Loma Linda i USA blir en lege intervjuet. Hun sier at hvis du er deprimert, lever du ikke lenge. Selv folk som er her for første gang blir venner. Når alle vet at noen trenger deg og vil ha deg i livet sitt, gir det lang levetid. Noe å leve for. Hvis ingen bryr seg om deg, hvem bryr seg om jeg lever eller ikke, spør hun retorisk.
Et plantebasert kosthold (egendyrket) gir et langt liv. Buettner ser en tydelig religiøs trend og samhold i disse blå sonene. Han hevder også at folk som er åndelige mer enn en gang i uken kan få forlenget livet med 7 år. Det spiller ingen rolle hvilken religion, mener han. Det viktigste er at du finner din “tribe” og omgir deg med folk som steller i hagen, er aktive og går turer, sier han.
På den greske øya Ikaria fant Buettner ingen mennesker med demens over 70 år. Her mener lokalbefolkningen at mye av årsaken handler om å drikke urtete av urter som vokser på øya. Samhold, arbeid, latter, dans, og tilknytning er oppskriften på lang levetid på Ikaria, ifølge forfatteren.
Les også Slik tilbragte jeg ukene i Spania
I Nicoya, en fattig del av Costa Rica, handler det om å roe ned tempoet og gjøre ting som virkelig betyr noe for folk. Her har myndighetene lagt tilrette for mobile helseteam som kjører rundt på motorsykkel og besøker folk hjemme. Hver helsearbeider har 4000 pasienter. I Nicoya har innbyggerne hatt rett til å få besøk av en helsearbeider siden 60-tallet. Helsearbeiderne vet hva folk heter, er velkommen, og spør hvordan folk egentlig har det.
En av hemmelighetene i Nicoya er kostholdet som hovedsakelig består av svarte bønner, squash, og økologisk dyrket mais. Buettner sier at dette viser at man ikke trenger å være rik for å spise sunt.
I Singapore blir utenriksminister Chan Heng Chee intervjuet. Hun sier at Singapore ikke har naturressurser. Folk er naturressursen vår. Å drive med politikk handler om forbedre folks liv. Og det er derfor vi i Singapore har strenge straffer for narkotika og for folk som bærer våpen, sier hun.
Over 80 prosent av befolkningen eier sin egen bolig. Når de eier tar de bedre vare på boligen sin og samholdet blir sterkere, sier Chee. Hun avslutter med å si følgende: “Hvis du ikke er lykkelig, kan du ikke leve lenge. Det er ikke noe poeng å leve alene og aldri snakke med noen”, mener hun.
Den meget interessante serien finner du altså på Netflix.
Støtt min journalistikk:
VIPPS 665430
KONTONR. 9710 47 05905