Havvind trenger subsidier: – Hvem skal betale? 

Resett.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)
Illustrasjonsfoto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

annonse

annonse

Noen må ta regningen, mener Norsk klimastiftelse. De sier likevel at havvind er riktig og vil gi industrien muligheter for internasjonal vekst.

De skriver at havvind bare er ett av de store grønne industriprosjektene som vil trenge gunstige statlige rammebetingelser, og at staten er rikere enn noen gang, men at handlingsregelen setter tak på hvor mye som kan brukes.

– Å sende regningen til forbrukerne er neppe en idé som vil være veldig populær. Det måtte i så fall kombineres med en eller annen ordning som holder strømprisene i sjakk, skriver Norsk klimastiftelse i medlemsbladet, Energi og Klima.

annonse

De har likevel stor tro på prosjektet:

– Havvind er en stor og viktig del av omleggingen til et nullutslipp energisystem både i Europa og ellers i verden, og norske aktører bør sikte mot å ta en betydelig del av denne kaken.

Les også: Vindparken i Ytre Oslofjord: – Et blinkende lysorgel i mørket, synlig helt til Risør (+)

Men de forstår at det ikke vil være gratis å komme i gang med havvind i betydelig målestokk, og sier at hvordan man gjør det vil ha stor betydning. De anslår at havvind vil koste opp til ti ganger mer enn vannkraft. Så lurer de på om hvem som skal betale: 

– Investeringsstøtte, for eksempel fra Enova, kan ta ned det årlige subsidiebehovet, men penger til dette må også hentes et sted, skriver de, og kommer så med et forslag om en «havvind-avgift».

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Les også: Tidligere finansjournalist om strømkrisen: – Økokrim bør vurdere å etterforske Statnett for svindel (+)

Norsk Klimastiftelse tror at med varig høyere strømpriser, vil subsidiekostnadene gå ned. I perioder med svært høye strømpriser, slik vi har i vinter, vil til og med flytende havvind være «in the money».

Resett har kontaktet stortingsgruppene til MDG, RØDT, SV og Krf med spørsmål om hvordan de vil finansiere havvind. Til nå har ingen besvart vår henvendelse.

Tyskland legger ned sine siste atomkraftverk, midt under strømkrisen: Norske myndigheter blander seg ikke, sier statssekretær til Resett (+)

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar