«Frøken perfekt» får fortsette

Resett.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)
TESTET POSITIVT: Valijeva vitnet selv da CAS i dag skulle ta stilling til hvorvidt hun skulle få fortsette i OL eller ei etter dopingavsløringen. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

annonse

annonse

Kunstløpersken Kamila Valijeva, som har fått tilnavnet «frøken perfekt», ble den første til å gjøre firedoble hopp da hun bidro sterkt til at ROC tok OL-gullet i lagkonkurransen. Så kom beskjeden om den positive dopingtesten. 

Det russiske kunstløperesset Kamila Valijeva får delta i den individuelle konkurransen i OL, men risikerer fortsatt utestengelse etter dopingavsløringen. Det bekreftet Idrettens voldgiftsrett (CAS) i dag. 15-åringen er storfavoritt i den individuelle konkurransen som starter med kortprogram i morgen.

CAS skriver at sjansen for at hun i ettertid ikke skulle få straff for den positive prøven var en faktor til å la henne konkurrere. «Panelet har fattet at å stenge henne ut fra OL ville påført henne uopprettelig skade», skriver de i en pressemelding.

annonse

Spor etter det forbudte stoffet trimetazidin
Det var i forbindelse med det russiske mesterskapet i romjulen hun avla en dopingprøve som inneholdt spor etter det forbudte stoffet trimetazidin, men prøvesvaret kom først 8. februar, dagen etter at hun bidro sterkt til at ROC tok gullet i lagkonkurransen i OL.

Trimetazidin finnes i hjertemedisin og i medikamenter mot svimmelhet, men står på forbudslista fordi det kan stimulere blodsirkulasjonen og bedre utholdenheten. Etter at den positive dopingprøven ble kjent ble hun først suspendert, men den ble senere opphevet av Russlands antidopingbyrå (Rusada).

Klar for den individuelle konkurransen i morgen
Både Den internasjonale olympiske komité, Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) anket avgjørelsen inn for CAS uten hell, for nå er hun klarert for den individuelle konkurransen som starter i morgen.

15-åringen vitnet selv da CAS skulle ta stilling til om hun skulle få fortsette i dag, og er fortsatt er under etterforskning, men CAS skriver at det vil bli tatt stilling til hvorvidt hun skal straffes ved en senere anledning.

Ifølge nyhetsbyrået DPA er det ennå ikke blitt fattet en avgjørelse rundt medaljefordelingen i lagkonkurransen og det vil trolig først skje etter at saken er helt ferdig behandlet etter at OL er ferdig. 

– Undergraver både fair play og like konkurransevilkår
– CAS sin avgjørelse om å oppheve den midlertidige suspensjonen av den russiske utøveren er svært uheldig. Denne avgjørelsen undergraver både fair play og like konkurransevilkår for utøverne, sier idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding.

– I denne saken burde beslutningen om midlertidig suspensjon blitt opprettholdt i påvente av en rettslig behandling av saken. Wadas regelverk gir ikke tilgang til å ilegge en mindreårig en midlertidig suspensjon ved en positiv dopingprøve, legger hun til.

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar