Frigitte dokumenter avslører ulovlig CIA-overvåking

Steigan.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

Nylig avklassifiserte dokumenter avslører at CIA i hemmelighet har gjennomført massive overvåkingsprogrammer som fanger opp amerikanernes private opplysninger. Denne pressemeldinga som avslører dokumentene er nettopp kommet fra de amerikanske senatorene Ron Wyden, D-Oregon, og Martin Heinrich, DN.M., skriver Daily Kos:

Senatorer krever kritisk åpenhet om CIA-masseinnsamling av persondata; Dokumenter avklassifisert etter Wyden og Heinrichs forespørsel.

Washington, DC – USAs senator Ron Wyden, D-Ore., og senator Martin Heinrich, DN.M., begge medlemmer av Senatets etterretningskomité, ba om ny åpenhet om overvåking utført av Central Intelligence Agency, etter frigivelsen av dokumenter som avslørte et hemmelig program for masseinnsamling, og problemer med hvordan byrået søker og håndterer amerikanernes personlige informasjon.

Wyden og Heinrich ba om deklassifisering av en rapport fra Privacy and Civil Liberties Oversight Board om et CIA-program for masseinnsamling, i et brev sendt 13. april 2021. Brevet, som ble deklassifisert og offentliggjort 11. februar 2022 avslører at «CIA har i hemmelighet gjennomførte sitt eget masseinnsamlingsprogram,» autorisert under Executive Order 12333, i stedet for lovene vedtatt av Kongressen.

Brevet bemerker at programmet var «helt utenfor de lovbestemte rammene som Kongressen og offentligheten mener styrer denne innsamlinga, og uten noe av det rettslig, kongressmessig eller til og regjeringskontroll etter Foreign Intelligence Surveillance Act.»

Wyden og Heinrich sa om de nylig avklassifiserte dokumentene.   

«Det disse dokumentene viser er at mange av de samme bekymringene som amerikanere har om deres personvern og sivile friheter, også gjelder hvordan CIA samler inn og håndterer informasjon i henhold til executive order og utenfor FISA-loven. Spesielt avslører disse dokumentene alvorlige problemer knyttet til datasøk på personopplysninger uten rettslig ryggdekning.»

Wyden og Heinrich ba om mer åpenhet fra CIA, inkludert hva slags dokumenter som ble samlet inn og det juridiske rammeverket for innsamlinga. PCLOB-rapporten bemerket problemer med CIAs håndtering og søking av amerikanernes informasjon under programmet.

«Vi har til hensikt å fortsette å oppfordre dem til å oppnå åpenheten det amerikanske folket fortjener.»

Wyden-Heinrich-brevet er her .

En del av PCLOBs rapport om programmet ble offentliggjort her.

Les også: The CIA Has a Secret Data Collection Program That Includes Some Records on Americans, Senators Say

Wall Street Journal skriver:

Avsløringer i 2013 av tidligere etterretningskontraktør Edward Snowden avslørte at National Security Agency (NSA) i hemmelighet hadde drevet et program som samlet inn metadata fra telefonoperatører om amerikanske telefonsamtaler og tekstmeldinger. Avsløringene utløste et internasjonalt opprør over omfanget av USAs elektroniske spioneringskapasitet. Dette programmet ble innsnevret av en lov vedtatt av kongressen i 2015, men har vært plaget av tekniske utfordringer siden den gang og antas av lovgivere å foreløpig ikke være operative etter lovens bortfall i mars 2020.

Hva var det Snowden avslørte?

På bakgrunn av informasjonene som ble lekket av den tidligere etterretningsmanne Edward Snowden kunne The Guardian fortelle at ni amerikanske internettseskaper lot den amerikanske etterretningstjenesten få adgang til brukernes persondata, bilder, eposter, alt. Det var Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple.

  • Facebook, Yahoo!, Google, YouTube, Microsoft, Gmail, Apple og Skype har gitt USAs National Security Agency (NSA) tilgang til sine servere. NSA er verdens største etterretningsbyrå med 30 000 ansatte.
  • Private teleselskaper har tjent mange hundre millioner dollar i året for å gi NSA tilgang til 81% av alle internasjonale telefonsamtaler.
  • NSA avlyttet 35 statsledere, flere av dem allierte med USA. Blant annet avlyttet de forbundskansler Angela Merkels telefon i ti år!
  • Målet til NSA er identisk med overvåkningsstaten: Å registrere, lagre, overvåke og analysere alle elektronisk kommunikasjon fra alle mennesker over hele verden.

Avsløringene til Wyden og Heinrich viser i prinsippet at den overvåkinga Snowden avslørte, fortsetter som før. Og hvem ble overrasket?

Les artikkelen direkte på Steigan

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar