Fra smittevern til totalitarisme

Steigan.no

Av Lene, leserinnlegg.

Det protesteres og skrives i frustrasjon og sinne både i alternative medier og på sosiale medier om myndighetenes pandemitiltak og vaksinemanøvrering. 

Tror dere ikke politikere har kalkulert med rabalder og opposisjon? Vi roper, demonstrerer, informerer og debatterer til vi blir blårøde i ansiktet. De fortsette sin politikk – så godt som uberørt av det. Selv om vi blir flere som roper. De fortsetter i takt med resten av Europa og verden. Eneste tegnet på at ikke alt er bra er deres etter hvert noe mer slitne ansikter, som presenteres i hovedstrømsmedia. For jo, det må jo være en stor påkjenning å føre en sånn politikk. En politikk som skaper splittelser iblant folk og som baseres på løgn og halvsannheter. 

Nå står utvidelse av vaksinepassets bruk på trappene – regjeringen jobber med saken. Våre myndigheter er positive til å differensiere ytterligere mellom vaksinerte og uvaksinerte, og med dette manifesteres skillet for alvor mellom de to gruppene. Deres hverdag blir enda mer forskjellig, og splittelsen i folket dypere. Kan vi tillate dette? Kan vi akseptere at dette bare skjer? I motsetning til flere land i Europa er vi et lite land der «alle kjenner alle». Kanskje er dette en av våre styrker? Kanskje gjør det at vi bryr oss om hverandre på en annen måte. Vi er også et land der stadig flere opplever myndighetenes politiske fremferd som uholdbar. Ikke bare i pandemisammenheng, men også i økonomiske sammenhenger, som med strømpolitikken. Vi er mange i samme båt – mange som er lei. 

Flere land i Europa og verden har mer erfaring med vaksinepass (greenpass) enn oss. Det vi ser er at bruken starter i det små, for så å utvide seg til flere områder. I Frankrike stenges de uvaksinerte også ute fra langdistansetog og flygninger. I Italia stenges de ute fra skoler og universiteter – og snart tvinges alle over 50 til å ta vaksinen. I Østerrike har en rekke fasiliteter som f.eks. restauranter, hoteller, treningssentre og frisører vært forbeholdt de med green pass – og snart blir vaksinen obligatorisk for alle.

Hvor stopper dette hen? Det er som å være på et tog som har bare en holdeplass – og det er et mer totalitært samfunn. At «Vaksinene fører oss til kontrollsamfunnet», var nettopp det 18 forskere og leger i svenske Aftonbladet den 20. desember 2021 uttrykte.  

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/7d4Pd8/vaccinpassen-for-oss-mot-kontrollsamhallet

De etterlyste en debatt, og stilte noen meget betimelige spørsmål: «Hva slags samfunn kommer vi ha om ytterligere fem år? Hva slags samfunn VIL vi ha?»

For når først de digitale vaksinepassene har slått rot, vil de ikke forsvinne av seg selv. Digitale ID-dokumenter som er enkle å skanne er altfor nyttige. De har tusen forskjellige bruksområder, og mange av dem er åpenbart farlige. Her risikerer vi for alvor å så frøene til et kontrollsamfunn. Disse 18 forskere og leger anbefaler derfor at det avskaffes umiddelbart, og at en virkelig åpen og vitenskapelig fundert debatt om koronatiltak og deres konsekvenser starter for alvor. 

Hør også på det denne kvinnen har å fortelle fra 2. verdenskrig. Hun forteller om hvordan nazistene forvandlet det østerrikske samfunnet til et totalitært kontrollregime. 

Kitty Werthmann var 11 år den gangen nazistene overtok makten i Østerrike i 1938. I talen fra 2013 forteller hun hvordan østerrikerne for lenge siden uvitende valgte veien til et mer totalitært samfunn. Overtakelsen skjedde ikke gjennom makt, men gjennom folkets vilje. Denne talen handler om frihet – og om ikke å la den slippe unna. Kitty flyttet senere til USA, og hennes refleksjoner bærer preg av det livet og det samfunnet hun har vært en del av der. Likevel – lytt nøye til det hun har å si om Østerrike. Det er noe gjenkjennbart i det hun sier.