Fortsetter nedsalget i Aramco

Resett.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)
Aramco ble notert på Tadawul-børsen i Riyadh, Saudi-Arabia 11. desember 2019. Foto: Amr Nabil / AP / NTB

annonse

annonse

Sitter fortsatt med 94,5 prosent av aksjene.

Gjennom oljeselskapet Aramco har Saudi-Arabias forekomster av petroleum gjort al-Saud-dynastiet til en av verdens rikeste familier.

Selskapet var heleid av Saudi-Arabia frem til 2019, da beskjedne 1,5 prosent av selskapet ble lagt ut for salg og notert på Tadawul-børsen.

annonse

I dag har Aramco en markedsverdi på nesten 2.000 milliarder dollar, som tilsvarer 17.600 milliarder norske kroner. Det norske oljefondet har til sammenligning en markedsverdi på 11.800 milliarder kroner.

Nå fortsetter Saudi-Arabia eierspredningen.

Regjeringen har siden 2019 sittet på 98,5 prosent av aksjene i Aramco. Men nå overføres fire prosent til statlige The Public Investment Fund. Dette er Saudi-Arabias «oljefond», og forvaltes etter sigende uavhengig av regjeringen.

Det er det saudi-arabiske nyhetsbyrået SPA som søndag melder om dette, skriver NTB.

Ifølge SPA forklarer kronprins Mohammed bin Salman al-Saud at transaksjonen er del av den langsiktige strategien for å restrukturere landets økonomi og dermed gjøre denne mindre avhengig av oljeeksport.

Les også: Israelsk diplomat til Resett: Trump fortjener Nobels fredspris (+)

Mohammed bin Salman har tidligere dratt i gang programmet «Vision 2023» for å bidra til omstilling. I tillegg kommer utviklingen av Neom, en såkalt smartby hvis energiforsyning etter planen blir hundre prosent fornybar.

I april 2021 sa Mohammed bin Salman at Saudi-Arabia var i ferd med å selge en prosent av Aramco til et stort, utenlandsk energiselskap.

– Dette vil være en svært viktig avtale for å øke Aramcos salg i det landet, sa Mohammed bin Salman, uten å nevne hvilket land det var.

«Hjemmesnekrede» raketter, droner og kryssermissiler: En stadig mer prekær trussel (+)

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar