Forsker: Putin strammer grepet om internett

Resett.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)
Russlands president Vladimir Putin viser ingen tegn til å ville avslutte krigen i Ukraina, ifølge den franske presidentens kontor. Foto: Mikhail Klimentjev / Sputnik / AP / NTB

annonse

annonse

Flere VPN-brukertjenester er blokkert i Russland, noe som gjør det dermed stadig vanskeligere for russere å finne informasjon om Ukraina-krigen som ikke er kontrollert.

Mange russere har holdt seg informert om invasjonen i Ukraina ved å bruke VPN-tilkobling, slik at de får tilgang til nettsider og plattformer som Russland har blokkert, som om de kobler seg opp fra et annet land.

VPN gjør det nemlig mulig å surfe kryptert på nett fra en annen plass enn der du egentlig befinner deg.

annonse

– Bare de seneste dagene har mange VPN-tjenester blitt stengt ned av russiske myndigheter. I dag så jeg en liste med over 20 av de mest populære variantene blokkert, sier forsker ved institutt for informatikk, Kirill Filimonov, ved Uppsala universitet, ifølge NTB.

Den amerikanske nyhetskanalen CNBC har de ti mest populære VPN-tjenestene til sammen blitt lastet ned nesten seks millioner ganger i Russland i perioden fra da landet invaderte fra 24. februar til 8. mars. Det er en økning på 1.500 prosent sammenlignet med de 13 dagene før.

Etter at en rekke medier, inkludert Facebook og Instagram, er blokkert, har plattformen Telegram blitt sentral i krigen. Der kan russere fortsatt logge seg på.

Leysan Storie, lektor i strategisk kommunikasjon ved Lunds universitet, mener imidlertid at Telegram risikerer å bli den neste store plattformen som stenges helt ned i landet.

Vil ha foreldelsesfrist for asyljuks: – Nei, sier Frp (+)

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse

Les artikkelen direkte på resett.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar