FN-rapport: – Terroristgrupper nyter stor frihet i Afghanistan

Resett.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)
En Taliban-kriger med en amerikansk M16 på patrulje i Wazir Akbar Khan i Kabul. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB

annonse

annonse

Mye tyder på at Taliban ikke lever opp til betingelsene i fredsavtalen med USA om ikke å la Afghanistan bli en frihavn for transnasjonale jihadist- og terroristgrupper.

I en rapport for FNs sikkerhetsråd som ble publisert mandag, konkluderer eksperter med at al-Qaidas bånd til Taliban har potensialet til å gjøre Afghanistan til en trygg havn for islamistiske ekstremister, og at «terroristgrupper nyter større frihet der enn noen gang i nyere historie».

Taliban styrte først Afghanistan fra 1996 til 2001 før islamistgruppen ble fjernet fra makten av USA for å huse al-Qaida og Osama bin Laden, som stod bak terrorangrepene i New York 11. september 2001. Rapporten kalte Talibans tilbakevending til makten 15. august for «den viktigste hendelsen i de siste seks månedene av 2021.»

annonse

I fredsavtalen fra februar 2020 som spesifiserer betingelsene for tilbaketrekning av amerikanske tropper fra Afghanistan, lovet Taliban å bekjempe terrorisme og nekte terrorgrupper en trygg havn i landet.

Men ekspertpanelet konkluderte med at «det er ingen nye tegn på at Taliban har tatt skritt for å begrense aktivitetene til utenlandske terroristkrigere i landet.» Tvert imot, de fastslår at terroristgrupper nyter «større frihet», selv om FNs medlemsland «ikke har rapportert om betydelige nye bevegelser av utenlandske terroristkrigere til Afghanistan».

Ekspertene bemerket at al-Qaida publiserte en uttalelse 31. august hvor de gratulerte Taliban med seieren, men siden den gang har terrorgruppen opprettholdt «en strategisk stillhet, sannsynligvis et forsøk på ikke å kompromittere Talibans innsats for å oppnå internasjonal anerkjennelse og legitimitet».

«Guddommelig seier»: En ny terror-frihavn i Afghanistan

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar