FD til Resett: – Vi er i ferd med å innfase eget luftvern

Resett.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)
Et av F-35A flyene på QRA beredskap for NATO på Evenes flystasjon. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB

annonse

annonse

Norsk luftvern er under oppbygging, konstaterer en spesialrådgiver i Forsvarsdepartementet.

Det er krig i Ukraina. De store menneskelige lidelsene på Nordens dørstokk har satt i gang mange diskusjoner om norsk forsvars- og utenrikspolitikk. Mange har pekt på medlemskapet i Nato som essensielt for Norges sikkerhet.

Resett kunne nylig rapportere at Norge er erklært en «uvennlig» stat av Putin-regimet i Moskva. Som et lite land med grense til Russland, kan vi være sårbare for angrep i fremtiden dersom konflikten mellom Russland og Ukraina, med Nato i bakgrunnen, skulle eskalere.

annonse

Hvor godt sikret er Norge mot angrep? Et viktig sikkerhetsaspekt trer frem når man ser på  luftvern av hovedstaden. Luftvernet er mangelfullt. Det kan gjøre viktige nasjonale institusjoner sårbare for angrep.

Under oppbygging

Spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet bedyrer imidlertid at man er i ferd med å bygge opp et luftvern.

– I Norge er luftvernet under oppbygging, vi er i ferd med å innfase eget luftvern i Hæren, i tillegg er NASAMS-luftvern prioritert på de basene hvor vi opererer våre F-35 kampfly, Ørland og Evenes, opplyser hun til Resett.

Evenes ligger i Nordland, og Ørland i Trøndelag, forholdsvis langt fra hovedstaden.

– Om det skulle være nødvendig å beskytte hovedstaden på en eller annen måte med luftvern, vil det bli gjort med deployerbart NASAMS-luftvern, fortsetter Frisch.

Elementer

Hun avgir videre en generell redegjørelse for elementene i Forsvaret.

– Forsvaret av Norge består av tre gjensidig avhengige elementer: vår nasjonale evne, vår kollektive evne i rammen av Natos forsvarsplaner og vår evne gjennom bilateral støtte og forsterkningsplaner.

– Forsvaret har selv luftvernkapasiteter som primært er innrettet for å beskytte Forsvarets evne til å gjennomføre operasjoner, konstaterer Frisch.

Øyvind Eikrem: – Den emosjonelle opphisselse om innvandring er ikke drevet av rasjonelle betraktninger (+)

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse

Les artikkelen direkte på resett.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar