EU spår rekordhøy prisvekst og brems i økonomien

Resett.no

Resett.no:

Inflasjonen i EU-landene kan nå et historisk høyt nivå på 8,3 prosent i 2022, spår EU. Her er folk på handletur i handlegaten Kohlmarkt i Wien i Østerrike. Foto: Theresa Wey / AP / NTB

annonse

annonse

Inflasjonen i EU-landene kan nå et historisk høyt nivå på 8,3 prosent i 2022, spår EU. Samtidig blir den økonomiske veksten i unionen bremset.

Det er krigen i Ukraina som trekkes fram som hovedforklaring for at EU ser litt mørkere på den økonomiske framtida.

Prisveksten vil bli på 7,6 prosent i eurolandene og 8,3 prosent i hele EU, sammenlignet med året før, spår EU-kommisjonen.

annonse

Samtidig venter EU at den økonomiske veksten vil bli på 2,7 prosent i år og 1,5 prosent neste år.

– Man kan si at den europeiske økonomien beveger seg fra svakere vekst til å sette på bremsene, konkluderer EUs økonomikommissær Paolo Gentiloni.

Særlig tallet for veksten i 2023 er kraftig nedjustert som følge av krigen i Ukraina.

– Russlands uprovoserte invasjon av Ukraina fortsetter å sende sjokkbølger gjennom den globale økonomien, sier Gentiloni.

Frykter gasskrise

Krigen i Ukraina har også hatt stor innvirkning på det europeiske energimarkedet, konkluderer EU.

Forstyrrelser i gassleveransene fra Russland og bekymringer for ytterligere kutt har presset gassprisene til nye høyder. Ved slutten av juni var prisen på gass mer enn seks ganger så høy som på samme tid i fjor, slår EU fast.

Og verre kan det bli om Russland stenger gasskranen helt.

– Den risikoen er blitt mer sannsynlig, heller enn bare et hypotetisk scenario. En storm er mulig, men vi er ikke der ennå, sier Gentiloni.

Russland har lenge vært den største leverandøren av gass til EU, med Norge på andreplass.

Euroen er svekket

EU skriver i sin økonomiske prognose at gass- og elektrisitetsprisene vil fortsette å stige fram mot neste vinter, mens oljeprisen vil stabilisere seg. Markedet forventer at presset på oljeprisene vil avta i 2023 på grunn av økte leveranser fra land utenfor Opec, samt svakere globale utsikter.

Også prisen på matvarer vil moderere seg, tror EU.

annonse

Onsdag bikket euroen under verdien av en dollar for første gang siden desember 2002. Den europeiske valutaen ble da presset ned til 0,9998 dollar.

Kraftig prisvekst, energikrise og generell økonomisk uro i Europa på grunn av krigen i Ukraina trekkes fram som forklaringer på at euroen svekkes.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no