Esa følger med på mulig norsk eksportbrems

Resett.no

Resett.no:

Oslo 20220815. Statsminister Jonas Gahr Støre og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz ombord på båttur i Oslofjorden mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

annonse

annonse

Esa følger med på strømdebatten i Norge og vil ta stilling til forslag fra regjeringen om å begrense krafteksporten til Europa.

– Vi følger med på den norske strømdebatten, sier Jarle Hetland, kommunikasjonssjef i Esa, til NTB.

Esa er Eftas kontrollorgan og har som oppgave å kontrollere at EØS-avtalen blir etterlevd.

annonse

– Når konkrete forslag om ordninger foreligger vil vi vurdere om disse er EØS-relevante og, om så, gå i dialog med norske myndigheter for å unngå at eventuelle tiltak er konkurransevridende og uforholdsmessige, sier Hetland.

Tillater eksportbrems på visse vilkår

Etter en sommer preget av rekordhøye strømpriser og rekordlav fyllingsgrad i vannmagasinene i Sør-Norge, vurderer nå regjeringen å kutte i strømeksporten til Europa.

– Hvert land må ta ansvar for at kraftsystemet deres holder, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i et intervju med Aftenposten dagen før et møte med Tysklands statsminister Olaf Scholz.

Tyskland som Norge eksporterer kraft til gjennom utenlandskabelen Nordlink.

Regjeringen ser nå på en ordning hvor strømeksporten reduseres automatisk hvis magasinfyllingen går under et gitt nivå.

I en rapport til Olje- og energidepartementet har NVEs reguleringsmyndighet for energi, RME, konkludert med at EØS-avtalen tillater regjeringen å begrense strømeksporten av hensyn til forsyningssikkerheten – men ikke for å få ned strømprisene.

For at eksportbegrensningen ikke skal være lovstridig, må den dessuten være forholdsmessig, understreker NVE.

Tyskland: – Siste utvei

Detaljene i regjeringens strømplan er foreløpig ikke kjent, men signalene fra Norge har vakt kraftige reaksjoner i våre naboland.

Tidligere denne måneden sendte systemoperatører i Sverige, Finland og Danmark ut en felles pressemelding hvor de advarer Norge mot sette restriksjoner på strømeksporten. De tre nordiske operatørene frykter at flere land vil følge etter og at det vil få en betydelig negativ effekt på strømmarkedene i Norden og Europa.

Disse bekymringene er forståelige, opplyser det tyske forvaltningsorganet Bundesnetzagentur, som blant annet tilsyn med den tyske elektrisitetssektoren og er underlagt det føderale økonomi- og teknologidepartementet, i en epost til NTB.

– Vi vil understreke at grensekryssende strømhandel og solidaritet med våre naboer er til det beste for begge parter, skriver en talsperson for Bundesnetzagentur.

annonse

– Altså bør handel på tvers av landegrenser kun brukes som en siste utvei når forsyningssikkerheten er truet.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no