– Enorm prisoppgang på mat

Steigan.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

Krigen mellom to korngiganter gir sjokkvekst i råvareprisene: – En må regne med enorm prisoppgang. Folk vil merke det, sier Ola Grytten, professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole til Klassekampen.

Russland og Ukraina står til sammen for nesten en tredel av verdens eksport av bygg og hvete. Grytten tror ikke brød blir en mangelvare i Norge, men det kan det bli i andre land.

Administrerende direktør Bjørn Gjethammer i Norgesmøllene er bekymret over de rekordhøye kornprisene:

– Verdsmarknaden går til himmels. Det er langt over det som har vore prisnivået dei siste ti–femten åra. Eg har aldri sett så høge prisar før, seier han.

Sanksjonspolitikken driver prisene til værs

Det er en sannhet med modifikasjoner at det er krigen som driver prisene til værs. Krigen står nok for noe av prisøkninga, men den virkelig store driveren for de skyhøye prisene på energi, mat og andre nødvendige varer kommer fra sanksjonspolitikken.

USA og Vesten har innledet økonomisk verdenskrig mot Russland. Det har ført til at prisen på Nordsjøolje har vært oppe i over 125 dollar fatet for første gang siden finanskrisa. Nå kommer priseksplosjonen på korn, søya og matolje.

Og dette er før Russland har svart på Vestens sanksjoner.

Oppsiktsvekkende at venstrepartiene støtter sanksjonene

Sanksjoner er økonomisk krig, man må ikke prøve å innbille seg noe annet. De vestlige sanksjonene er ikke forankret i noe vedtak i Sikkerhetsrådet, så slik sett er de neppe lovlige. Dette setter farlige presedenser.

Erklærer man økonomisk krig, vil motparten svare, og ikke nødvendigvis symmetrisk. Antakelig vil Russland svare ved å sette inn tiltak som rammer sanksjonslandene mest, slik som Norge.

Men i første omgang rammes norske innbyggere først og fremst av vanvittige priser på energi, på bensin, diesel og strøm. Og priseksplosjonen på matvarer er i gang.

Det er oppsiktsvekkende at venstrepartiene støtter en slik politikk, dels fordi den bidrar til mer krig og usikkerhet, og dels fordi den rammer deres arbeiderklasse- og lavinntektsvelgere aller mest. Og i fattige land vil det bli katastrofalt. Sånn ble det med den solidariteten.

Det har vært mye snakk om å «ramme russiske oligarker», men rikfolk pleier å klare deg. Vestens sanksjoner mot Russland vil først og fremst ramme vanlige arbeidende mennesker der. Det blir en form for kollektiv avstraffelse mot dem som har minst fra før.

Åpner døra på vid vegg for Kina

De tre amerikanske kredittkortselskapene Visa, Mastercard og American Express har besluttet å legge ned virksomheten i Russland på grunn av Russlands invasjon og krig i Ukraina. Det fører med ett slag til at det kinesiske kortsystemet UnionPay tar over hele deres marked i Russland.

Les: Kinas UnionPay tar over kredittkortmarkedet i Russland når Visa, Mastercard og American Express forsvinner

Når vestlige selskaper forlater Russland vil kinesiske selskaper fort ta over deres posisjon. Slik fungerer sanksjonspolitikken også som en pådriver for Imperiets sammenbrudd.

Les artikkelen direkte på Steigan

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar