Dokument.no: NRK trekker dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt»

document.no

document.no:

Jan-Egil Granfoss («Bamsegutt»).  Skjermdump fra spleis.no

NRK vil gjøre endringer i dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt» og trekker den midlertidig. Det er uklart når den vil legges ut igjen.

Det har vært mye oppstyr rundt denne serien om en ufør nordmann i 60-årene som flyttet til Filippinene for ti år siden, men som nå ønsker å komme hjem til Norge med sin kone.

Mannen er tidligere straffedømt og har en sedelighetsdom mot seg. opplyser kanalen selv i en pressemelding.

Det var den kjente NRK-profilen Tore Strømøy som sto bak dokumentaren.

Mange har ønsket å støtte mannen etter at serien ble publisert, og en innsamlingsaksjon på Spleis har samlet inn over 3,8 millioner kroner. Men denne er nå satt på vent.

Dette opplyses av NTB i en pressemelding.

NTB melder om saken.

Stridens kjerne er mannens tidligere domfellelse, et moment som ikke fremgikk i dokumentaren. Slik forklares dette av NRK:

– NRK valgte å ikke inkludere sedelighetsdommen i serien av to årsaker. Viktigst var hensynet til de fornærmede; først og fremst de som var små barn den gang, men også hensynet til mannen selv og hans familie.

–Det andre var at dommen ikke hadde en direkte relevans for serien, som handler om en norsk familie som er strandet i Filippinene uten å klare å komme seg hjem til Norge. Vi ser i dag at det var en feil å utelate denne informasjonen fra serien, og vi gjør derfor nå en ny vurdering, sier direktør for Distriktsdivisjonen Marius Lillelien.

Han forteller at en ny versjon av serien med korrigert informasjon vil bli publisert når den er klar. Det er uvisst når dette vil skje.

Aftenpostens kommentator Christina Pletten har kritisert serien kraftig for å være uetisk. Hun mener at den aldri burde vært sendt.

Strømøy har forsvart prosjektet i et eget innlegg i samme avis.

Saken har skapt stort engasjement. Først til fordel for mannen, og det ble samlet inne et millionbeløp i en Spleis-aksjon. Pengene skulle gå til å hjelpe ham å komme seg tilbake til Norge.

Senere har så saken skapt sinne, da mange ble overrasket over opplysningene om mannens tidligere domfellelse.

Flere ønsker pengene tilbake

Det var Liv Anne Aanestad Vold som startet spleisen. Søndag opplyser hun til Dagbladet at det er flere som ønsker pengene tilbake.

Kommunikasjonssjef Tone Mesna i Spleis sier til avisen at det trolig ikke vil bli tatt noe avgjørelse før mandag.

– Vi må verifisere de opplysningene vi har fått, slik at vi har grunnlag nok til å ta en avgjørelse om hva vi gjør videre, sier hun.

Dersom innsamlingsaksjonen avvikles, vil pengene refunderes til alle giverne.

(Saken er oppdatert kl. 15.25 med opplysning om at flere ønsker pengene tilbake).  

Les også: 

Det norske folk har samlet inn 3 millioner kroner til «Bamsegutt»

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Les denne artikkelen direkte på Dokument

Legg igjen en kommentar