Dokument.no: FN-skole angrepet i Gaza – minst 129 skal være drept i flere luftangrep

document.no

document.no:

Nye israelske luftangrep mot en flyktningleir i nord og boliger sør i Gaza skal ha krevd minst 129 menneskeliv. Mange av ofrene hadde søkt ly i en FN-skole.

– Tragiske nyheter om barn, kvinner og menn som ble drept mens de søkte ly på Fakhouri-skolen nord i Gaza , skriver FNs nødhjelpssjef
Martin Griffiths om angrepet mot en FN-drevet skole i Jabalia.

I byen og flyktningleiren Jabalia nord for Gaza by ble 32 medlemmer av Abu Habal-familien drept i et av luftangrepene lørdag, ifølge helsedepartementet. En liste med alle navnene ble offentliggjort. 19 av dem var barn.

Tre uker etter at den israelske hæren (IDF) innledet sin bakkeoffensiv i nord med løfte om å utslette Hamas, er det ingenting som tyder på at angrepene er i ferd med å avta. Tvert imot har IDF varslet en utvidelse av bakkeoperasjonene selv om Gaza by og store deler av Nord-Gaza ligger i ruiner.

Hundretusenvis av palestinere som har flyktet sørover på ordre fra IDF, kan dermed bli tvunget til å flykte på ny.

FN-skole bombet

Fra før er over 1,5 millioner mennesker drevet på flukt. Mange av dem befinner seg i FN-drevne skoler rundt om på den lille kyststripen. Lørdag ble over 50 mennesker drept da en av skolene i Jabalia ble rammet av et israelsk luftangrep, ifølge en tjenestemann i helsedepartementet.

Tusenvis hadde søkt tilflukt ved Fakhouri-skolen, ifølge FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Ødeleggelsene er massive, forteller øyevitner.

– Scenene var grufulle. Døde kvinner og barn på bakken. Andre skrek om hjelp, sier Ahmed Radwan på telefon til nyhetsbyrået AP.

EN talsperson for Hamas-regjeringen sier 200 mennesker er drept eller såret.

FN: Angrepene må stanse

Bilder i sosiale medier som er verifisert av nyhetsbyrået AFP, viser lik dekket av blod og støv på gulvet i en bygning der madrasser ligger klemt under skolepulter.

Også UNRWA har mottatt det de beskriver som fryktelige bilder av mange drepte og sårede ved skolen.

– Disse angrepene kan ikke bli hverdagskost, de må stanse. En humanitær våpenhvile kan ikke vente lenger, sier UNRWA-sjef Philippe Lazzarini.

Angrepet fordømmes kraftig av Egypt og Jordan. I en uttalelse fra IDF der de ikke nevner luftangrepene, heter det at «en hendelse i Jabalia-området» undersøkes.

Den israelske hæren har bedt innbyggerne i Jabalia og andre deler av Nord-Gaza om å flykte sørover. Palestinske tjenestemenn anklaget tidligere lørdag IDF for å tvinge de fleste ansatte, pasienter og andre som har søkt tilflukt ved Shifa-sykehuset, til å flykte sørover til fots. Israel benekter dette og kaller det en frivillig evakuering fra sykehuset som israelske soldater tok kontroll over onsdag.

Men også lenger sør på den tett befolkede Gazastripen, i områdene IDF har bedt sivile palestinere flykte til, fortsetter angrepene.

Bolighus bombet

Minst 47 palestinere ble drept i tre israelske luftangrep mot boligområder sør på Gazastripen, ifølge helsepersonell.

26 personer ble drept og 23 andre såret i et luftangrep mot to boligblokker i et travelt område av byen Khan Younis, opplyser direktøren ved Nasser-sykehuset. Mange av ofrene skal ha vært barn, melder Reuters, som siterer det palestinske nyhetsbyrået Wafa.

Noen kilometer unna, i Deir al-Balah, ble ytterligere seks palestinere drept da et hus ble bombet fra luften, ifølge helsemyndighetene i Gaza.

Eyad Al-Zaeem sier til Reuters at hans tante, barn og barnebarn ble drept i angrepet i Khan Younis. De hadde alle fulgt Israels ordre om å evakuere fra den nordlige delen av Gazastripen der de var blitt fortalt av de var trygge.

– Alle ble drept. De hadde ingenting å gjøre med Hamas’ motstandsbevegelse, sier han idet han står utenfor likhuset.

I et tredje angrep mot det sørlige Gaza samme ettermiddag ble 15 palestinere drept, ifølge øyevitner og leger som Reuters har snakket med. Angrepet rammet et hus vest for Khan Younis, i nærheten av et tilfluktsrom for fordrevne palestinere.

Ber folk flykte fra Khan Younis

Israel har sluppet flygeblader over Khan Younis der folk blir bedt om å «evakuere» og komme seg i sikkerhet lenger vest mot kysten av Middelhavet. Det kan tyde på at Israel planlegger et angrep på byen innen kort tid.

Khan Younis har over 400.000 innbyggere, og de siste ukene har også mange fordrevne søkt tilflukt her etter å ha blitt drevet sørover av israelske bakkestyrker og luftangrep.

– Vi er ganske sikre på at de ikke vil måtte flytte igjen hvis de drar vestover. Vi ber dem om å flytte til et område der det forhåpentligvis kommer til å være telt og feltsykehus, sa Mark Regev, en av rådgiverne til Israels statsminister Benjamin Netanyahu, til den amerikanske nyhetskanalen MSNBC fredag.

– Vi ber folk om å flytte på seg. Jeg vet at det ikke er enkelt for mange av dem, men vi vil ikke at sivile skal bli fanget i kryssilden, sier Regev.

IDF hevder at luftvåpenet i løpet av det siste døgnet har angrepet titalls mål i form av militante palestinere, kommandosentre, rakettoppskytingsramper og ammunisjonsfabrikker.

Israel anklager Hamas for å skjule krigere og våpen i boliger og andre sivile bygg, noe Hamas benekter.

Over 12.000 drepte

Hamas-regjeringen på Gazastripen oppjusterte lørdag tallet på drepte til minst 12.300. Blant dem er over 5000 barn. I tillegg er over 3600 savnet eller begravd i ruinene av utbombede bygninger, blant dem 1750 barn, ifølge myndighetene.

FN og andre uavhengige organisasjoner har beskrevet tallene som troverdige.

I løpet av de første ukene av krigen kom det Hamas-styrte helsedepartementet i Gaza by daglig med oppdaterte tall på drepte. Men etter at den israelske hæren rykket inn i Gaza by og tok kontroll over blant annet sykehus, har det blitt vanskelig for departementet å føre oversikt over ofre.

Helsedepartementet sier det er umulig med jevnlige oppdateringer som følge av manglende strømtilgang og brutte kommunikasjonslinjer. De siste dagene har i stedet Hamas-regjeringens pressekontor kommet med oppdaterte tall.

Israel opplyser at ytterligere fem soldater er drept siden fredag, noe som betyr at til sammen 57 soldater drept siden Israel innledet sin bakkeinvasjon 27. oktober.

Lørdag var det nøyaktig seks uker siden Gaza-krigen brøt ut da militante palestinere fra Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) gikk til et storstilt angrep på Israel. Rundt 1200 mennesker ble drept, ifølge israelske myndigheter. Over 380 av de drepte var israelske soldater og politifolk, de øvrige sivile, blant dem minst 33 barn.

I tillegg ble rundt 240 mennesker, de fleste sivile, bortført til Gazastripen.

Les denne artikkelen direkte på Dokument

Legg igjen en kommentar