Dokument.no: BBC anklager Indias statsminister for folkemord på muslimer

document.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

document.no:

BBC har lagd en dokumentar om opptøyene i Gujrat i 2002, hvor over 1000 mennesker, de fleste av dem muslimer, ble drept.

Den britiske statskanalen hevder at Indias statsminister Narendra Modi bevisst lot dette skje, skriver NRK.

Mannen som beordret granskingen av opptøyene i Gujrat var daværende utenriksminister i Storbritannia Jack Straw. Han sier han ble rystet av den grove volden.

– Vi måtte trå varsomt. Vi sendte et team til Gujrat for å finne ut hva som skjedde. De la frem en grundig rapport, sier Straw i dokumentaren.

Den tidligere britiske utenriksministeren, Jack Straw, var den som ba britiske etterforskere granske volden i Gujrat. Foto: AP/Aman Sharma

I rapporten slås det fast:

  • Volden var en politisk motivert kampanje utført av hindunasjonalister
  • Målet var å tvinge muslimer ut av hindu-nabolag.
  • Den organiserte volden bar preg av etniske rensing.

I dokumentaren, som BBC hevder er basert på «grundige research og følger den høyeste etiske standarden», anklages Narendra Modi for å være direkte ansvarlig for det som skjedde, og at han beordret politiet til å la hindumobbene herje.

Indiske myndigheter beskriver dokumentaren som «Et stykke propaganda. Ensidig. Preges av kolonialistisk tankegods.»

– Det ligger helt klart en agenda bak denne dokumentaren, sa en talsmann for myndighetene under en pressekonferanse før helgen.

– Videoer fra BBC Worlds hatske propaganda og anti-indiske søppel forkledd som dokumentar, har blitt blokkert på YouTube, skriver en av Modis rådgivere på Twitter.

– Twitter har fått ordre om å blokkere over 50 meldinger med lenker til videoen, mens YouTube er bedt om å sperre alle opplastinger. Begge selskapene har etterkommet dette, skriver Modi-rådgiveren.

India: Jihadistene sjekket ID-kortene for å sikre at de bare drepte hinduer

Modis støttespillere er rasende på BBC. De mener dokumentaren er en del av en organisert svertekampanje. Mange av dem krever at den britiske kringskasteren kastes ut av India.

– Sannheten er der ute, men britenes propagandakanal har forsøkt å spre løgner og trodd at de kan komme unna med det. I kveld sier vi i Republic TV at BBC må ut av India, sier den indiske TV-verten, Arnab Goswami.

Myndighetene tilbakeviser alle påstander i dokumentaren. De viser til at opptøyene i Gujrat er grundig etterforsket i India. De sier også at anklagene mot Narendra Modi ble vurdert av rettssystemet helt opp til Indias høyesterett, som ikke fant grunnlag for å straffeforfølge statsministeren.

– BBC har fabrikkert denne dokumentaren. Modi var aldri involvert i opptøyene. Han sørget for ro og orden som delstatsminister. Seerne får avgjøre hva BBC driver med, sier Dr. Prakash Reddy, talsmann for regjeringspartiet BJP.

Volden i Gujrat ble utløst av at 59 hinduistiske pilegrimer døde i en brann om bord et tog den 27. februar i 2002. Etter 6 år med etterforskning, fant delstats-regjeringen i Gujarat ut at brannen var påsatt av en muslimsk mobb.

Modis personlige historie inspirerer mange fattige indere, fordi han startet livet som teselger i gatene, og har endt opp som Indias mektigste mann.

Modi er populær i India, og veldig mange støtter kursen han har staket ut for landet sitt. Han lover å løfte India ut av fattigdom, og gjøre landet til en internasjonal stormakt.

Men enkelte mener at Modi, som er en hindunasjonalist, fører en diskriminerende politikk overfor religiøse minoriteter. Kritikerne hans mener at han er i ferd med å gjøre India mindre tolerant og mer autoritært.
Kjøp billetter til Document-møtet i Oslo den 26. januar her.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Les denne artikkelen direkte på Dokument

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar