– Det minner om kolonialisme

Steigan.no

Mener Norge burde hørt på Sør-Afrika før: – Jeg synes det er absurd, sier en av Sør-Afrikas mest anerkjente professorer innen vaksine- og virusforskning.

At omikron er mildere, så Sør-Afrika for mange uker siden. Avisa VG har snakket med professor Shabir Madhi, som er en av Sør-Afrikas mest anerkjente professorer innen vaksine- og virusforskning og ledet i flere år landets institutt for smittsomme sykdommer (NICD). Han har også vært sentral i vaksineutvikling i hele regionen.

VG skriver:

Fakultetsdirektøren er opprørt – men ikke overrasket – over at vestlige land ikke hørte på dem allerede for flere uker siden. Spesielt fordi mange av landene har en så vaksinert befolkning, inkludert Norge.

Da omikron først begynte å spre seg i Sør-Afrika, meldte de tidlig om at det så ut til at denne varianten fører til langt færre lungebetennelser, innleggelser og død. Det var noe mange andre land, blant annet Norge, mente var for tidlig å slå sikkert fast.

– Jeg synes det minner om … Jeg ville ikke kalt det rasisme, men en kolonialistisk tankegang at så lenge data ikke kommer fra et høyinntektsland, kan man ikke stole på det. Så jeg synes det er absurd. Nå ser vi folk i USA som sier at vi må fokusere på innleggelser og død, som er det vi sa i Sør-Afrika for flere uker siden, sier han.

Legen som fant omikron: Dere overreagerer

steigan.no skrev om Sør-Afrikas erfaringer 3. desember 2021:

Dr Angelique Coetzee, legen som varslet verden om omikron Covid-varianten, sier at det overreageres. I en kronikk publisert i Daily Mail tar hun bladet fra munnen. Coetzee er positiv til vaksiner, men reagerer altså på alarmismen rundt denne varianten. Hun sier at hun ikke har sett noe som rettferdiggjør de ekstreme reaksjonene på den.

Coetzee skriver:

«Som leder av South African Medical Association og fastlege i 33 år har jeg sett mye i løpet av min medisinske karriere.

Men ingenting har forberedt meg på den ekstraordinære globale reaksjonen som møtte min kunngjøring denne uken om at jeg hadde tatt imot en ung mann i praksisen min som hadde et tilfelle av Covid som viste seg å være omikron-varianten.

Denne versjonen av viruset hadde sirkulert i det sørlige Afrika i noen tid, etter å ha blitt identifisert tidligere i Botswana.

Men gitt min publikumsorienterte rolle, og ved å kunngjøre variantens tilstedeværelse i min egen pasient, brakte jeg det uforvarende til global oppmerksomhet.

Jeg har rett og slett blitt sjokkert over responsen – og spesielt fra Storbritannia.

Og la meg være tydelig: ingenting jeg har sett om denne nye varianten gir grunn for den ekstreme handlingen den britiske regjeringen har tatt som svar på den.

Det er ingen kjente tilfeller her i Sør-Afrika som har vært innlagt på sykehus med omikron-varianten, og det antas heller ikke at noen her har blitt alvorlig syk av den.

Likevel har Storbritannia og andre europeiske land reagert med tunge reiserestriksjoner på flyreiser fra hele Sør-Afrika, i tillegg til å innføre strengere regler hjemme for maskebruk, bøter og utvidede karantener.

Den enkle sannheten er: vi vet ennå ikke i nærheten av nok om omikron til å foreta slike vurderinger eller påtvinge slike retningslinjer.

I Sør-Afrika har vi beholdt en følelse av perspektiv. Vi har ikke hatt noen nye forskrifter eller snakk om nedstengninger fordi vi venter på å se hva varianten faktisk betyr.

Her har vi også blitt vant til at nye Covid-varianter dukker opp. Så da forskerne våre bekreftet oppdagelsen av enda en, var det ingen som gjorde noe stort ut av det. Mange la ikke engang merke til det.

Men etter at Storbritannia hørte om det, begynte det globale bildet å endre seg.

Selv mens våre forskere prøvde å påpeke de enorme hullene i verdens kunnskap om denne varianten, forbød europeiske nasjoner umiddelbart og ensidig å reise fra denne delen av verden.

Regjeringen vår ble forståelig nok sint over dette, og påpekte at «Utmerket vitenskap bør applauderes, ikke straffes.»

Hvis det, som noen bevis tyder på, viser seg at omikron er et virus som sprer seg raskt med for det meste milde symptomer for flertallet av menneskene som får det, ville det være et nyttig skritt på veien mot flokkimmunitet.

Les også: South Africa top doc stresses that Omicron brings ‘mild illness’

Lederen for South African Medical Association gjentok at omikron-varianten er «mild» etter å ha brukt en måned på å behandle pasienter med den. Dr. Angelique Coetzee snakket med Tom Swarbrick fjorten dager etter sin første opptreden på LBC, hvor hun fortalte ham at Vesten overreagerte på omikron. Hun gjentok sine første uttalelser om at omikron er en relativt «mild» variant av koronaviruset, som gir større smittsomhet, men lavere antall sykehusinnleggelser.

«Dette er nå vår fjerde uke, det er ingen grunn til at du ikke kan stole på oss når vi sier til deg ‘det er en mild sykdom!’» insisterte Dr. Coetzee.

Hun sa at «det egentlig ikke noe behov» for å gå tilbake til lockdown på grunn av omikron-varianten.

«Ja, du kan ha en million tilfeller, du kan ha enda flere enn det, men alvorlighetsgraden av sykdommen er mild», sa hun.

«Det er mild sykdom. Snakk med spesialistene våre i våre sykehus, privat sektor og offentlig sektor, du vil høre den samme historien.»