Det er på tide med en ny og mer realistisk debatt om rus

Resett.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

Resett.no:

Illustrasjonsfoto: Miguel MEDINA / AFP

annonse

annonse

Vanlige nordmenn med hus, barn og jobb driter seg ut i fylla hele tiden. Det er ikke bedre for samfunnet enn at noen røyker cannabis. Tvert imot.

Abid Rajas utspill om legalisering av cannabis har satt igang en ny runde med debatt, innlegg i aviser og medieutspill. Saken engasjerer. Jeg skal holde meg for å kommentere andre politikeres utsagn, og jeg vil ikke konkludere standpunkt i saken per i dag.

Men jeg tror absolutt at det er på tide å tenke nytt om rus, og om hvordan vi behandler brukere av ulike rusmidler. Det må innebære at fordommer, moralisering og mistenkeliggjøring av motiver i debatten legges til side.

annonse

Rusmidler er her for å bli. Det ligger rett og slett til menneskets natur at mange vil ruse seg. Det er himmelvid forskjell på bruk og misbruk, og på hardere og letter narkotiske stoffer. Det hjelper ikke, hvor enn indignert og oppskaket man blir, at man roper ut om «nulltoleranse» og «krig mot narkotika». Folk vil ruse seg, og det er ikke usannsynlig at du også ruser deg, du som leser dette. Kanskje ikke akkurat nå. Men kanskje i kveld?

Alkohol er og forblir et rusmiddel. Skillet mellom alkohol og «narkotika» er kunstig og menneskeskapt. Det ene er et lovlig rusmiddel, og de andre ulovlige. Det er en menneskeskapt distinksjon. 

Nordmenns favoritt
Alkohol er nordmenns foretrukne rusmiddel, og den utstrakte bruken av den giftige substansen har store konsekvenser både for brukerne selv, men også for andre. Alkoholen fremhever aggresjon og voldsomme tendenser hos mange. Dette er noe de mange ofrene for vold og overgrep vet så altfor godt. Det er i hovedsak ikke cannabis som hører med i bildet når det er snakk om vold i drosjekøer, vold i hjemmet, overgrep og annet fyllebråk.

Alkohol gjør noe med hemningene til folk. Terskelen for å gjøre ulike ting blir mye lavere, jo fullere man blir. Og det er kanskje en av hovedårsakene til at det er så farlig.

I mine øyne er det svært påfallende hvor normalisert flatfyll er i Norge i dag. Godt voksne mennesker, vanlige folk med jobb, barn og boliglån, drikker seg fullstendig snydens, snøvler som bare det, og driter seg fullstendig ut.

For oss som synes det holder å drikke et par-tre glass normalt sett, og som ikke synes det er veldig gøy å miste kontrollen, kan det være utrolig kjedelig å sitte på en middag med det som på begynnelsen av kvelden virket som oppegående folk, som det nå er helt umulig å ha en noenlunde intelligent samtale med, som nå danser, svinser rundt og vræler en eller annen sangtekst uten å tenke på naboene, mens noen av mannfolkene desperat prøver å finne ut om noen av kvinnene er fulle nok til å ville ha seg med dem. Det er ikke et pent syn, når du selv bare er lett brisen. Det er flaut.

Politisk korrekt rus
Men dette er faktisk ganske normalt, og det skjer i absolutt alle samfunnslag. Nordmenn har en pinlig fyllekultur, som er alt annet enn sofistikert. Og det rare er at en del av de som ser på det som akseptabelt eller adekvat å være ordentlig full fredag og lørdag kveld, tror at det de gjør er mer aktverdig enn folk som sitter hjemme og ser på film og røyker marihuana. Men det er ikke mer aktverdig å være en fyllik i helgene. Det er bare mer politisk korrekt.

Det finnes nok gode argumenter for og imot legalisering. Personlig har jeg ikke landet på noe standpunkt i debatten. Mer kunnskap trengs. Vi bør også se hvordan ting går over tid i land der man legaliserer. At alkohol er så skadelig som det er, er jo ikke i seg selv et godt argument for å legalisere andre ting. Men det er på tide å debattere hvorfor man i årevis har formidlet at cannabis og heroin hører hjemme i samme kategori, med pinlig propaganda om at dersom du tar et trekk av en joint, så er neste stopp Brugata og en sprøyte i armen. Det er latterlig virkelighetsfjernt.

Mange unge som har røkt cannabis er helt vanlige folk, arbeidstagere, studenter, folk høyt og lavt, ikke alle kjeltringer eller rusmisbrukere på kjøret. En fjerdedel av ungdommene som har prøvd er tross alt ikke sånn. Så nå må vi ta innover oss det, og få en mer realistisk debatt.

Jeg vet ikke svaret riktig ennå. Men jeg vet én ting; det er virkelig ikke bedre, for din helse eller for dine omgivelser, at du drikker deg dritings, enn at du røyker deg høy.

Norsk radikalfeminist ble intervjuet av Tucker Carlson: – Vår tids medisinske katastrofe (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse

Les artikkelen direkte på resett.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar