Dansk studie: De vaksinerte har etter kort tid høyere smitterisiko for omikron enn uvaksinerte

Steigan.no

Koronasertifikat kan bli innført fra neste uke, men argumentene for det blir dårligere for hver dag.

Dersom det viser seg at vaksinen minsker risikoen for å bli smittebærer også med omikronvarianten, kan det bli aktuelt å gjeninnføre koronasertifikat.

Det får NRK bekreftet av statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

– Vi har bedt fagetatene vurdere differensierte smitteverntiltak som en del av grunnlaget inn mot vurderingene vi skal gjøre 14. januar. En eventuell slik endring i covid-19-forskriften bør om mulig ut på høring, siden det er snakk om da å skille mellom vaksinerte og uvaksinerte, sier Bekeng.

Da nye koronarestriksjoner ble innført i desember, anbefalte helsemyndighetene ikke at man innførte koronasertifikat fordi det var uklart i hvilken grad vaksinen beskyttet mot smitte fra omikronvarianten. Dersom det viser seg at fullvaksinerte i mindre grad blir smittebærere enn uvaksinerte også når det gjelder omikron, kan dette forandre seg.

Pandemien er over for de fleste, tror vaksineforsker

– For de godt vaksinerte vil smitte være forbundet med veldig liten risiko. Samtidig, hvis vi får mye smitte i samfunnet og en overbelastning på helsevesenet av personer i risikogrupper, så rammer det oss andre også. Men i hovedsak så trenger fullvaksinerte ikke å være så bekymret for smitte.

Det sier immunolog og vaksineforsker ved Universitetet i Oslo, Gunnveig Grødeland. Hun mener dette taler for å lette litt på tiltakene nå.

Men det vil ikke statsminister Jonas Gahr Støre høre noe om. Han er nemlig ekspert på virus – eller han har et manus å lese fra, for han sier:

– Vet du hva, akkurat det utsagnet er jeg uenig i. Vi har en smitte som sannsynligvis kan komme til å øke kraftig, sier Jonas Gahr Støre (Ap).

Fagdirektør i FHI, Frode Forland, bekrefter overfor NRK at de nå med stor grad av sannsynlighet kan slå fast at omikron er mindre alvorlig. Det viser studier fra Storbritannia og tall fra Sør-Afrika og Danmark.

Det er FHI som skal gi regjeringa råd om situasjonen, men Støre synes tydeligvis det er viktigere å drive på med den planen for å innføre koronapass som ble lagt for lang tid siden.

Han er riktignok ikke så ekstrem som sin venn Emmanuel Macron, som har gått ut og sagt at han ønsker å plage de uvaksinerte til det ytterste. Men han gjør ingen hemmelighet av at det er koronapass, og dermed segregering av samfunnet, han ønsker seg.

Dansk studie slår beina under argumentene

En dansk studie viser imidlertid at vaksinebeskyttelsen mot omikron faller som en stein, og de vaksinerte – ikke de uvaksinerte – etter kort tid primært smittes (se grafer nedenfor).

Les: Omicron Less Likely to Cause Lung Damage or Death, Studies Find

«Likner på vanlig forkjølelse»

Allerede da man oppdaget den såkalte omikronvarianten i Sør-Afrika at den ikke var spesielt alvorlig. Dr Angelique Coetzee, legen som varslet verden om omikron-varianten skrev at:

Det er ingen kjente tilfeller her i Sør-Afrika som har vært innlagt på sykehus med omikron-varianten, og det antas heller ikke at noen her har blitt alvorlig syk av den.

I en kronikk publisert i Daily Mail tok hun bladet fra munnen. Coetzee er positiv til vaksiner, men reagerer altså på alarmismen rundt denne varianten. Hun sier at hun ikke har sett noe som rettferdiggjør de ekstreme reaksjonene på den.

Dr. Coetzee skrev:

«Som leder av South African Medical Association og fastlege i 33 år har jeg sett mye i løpet av min medisinske karriere.

Men ingenting har forberedt meg på den ekstraordinære globale reaksjonen som møtte min kunngjøring denne uken om at jeg hadde tatt imot en ung mann i praksisen min som hadde et tilfelle av Covid som viste seg å være omikron-varianten.

Denne versjonen av viruset hadde sirkulert i det sørlige Afrika i noen tid, etter å ha blitt identifisert tidligere i Botswana.

Men gitt min publikumsorienterte rolle, og ved å kunngjøre variantens tilstedeværelse i min egen pasient, brakte jeg det uforvarende til global oppmerksomhet.

Jeg har rett og slett blitt sjokkert over responsen – og spesielt fra Storbritannia.»

Men mot all tilgjengelig vitenskap og mot prinsippene i Smittevernloven ønsker altså regjeringa og Arbeiderpartiet å innføre passlover i Norge for første gang siden okkupasjonen – fordi vi har et virus som gir omtrent samme virkninger som forkjølelse!

Les: Legen som fant omikron: Dere overreagerer

CDC: Vi overvurderte spredninga av omikron med 200%

Åtte toppsjefer og hovedaksjonærene i Pfizer og Moderna 10 milliarder dollar rikere etter hypen av omikron