Canadiske tjenestemenn som møtte Azov-bataljonen fryktet at offentligheten skulle få greie på det

Steigan.no

Canadiske tjenestemenn som møtte medlemmer av en ukrainsk bataljon knyttet til nynazister, fordømte ikke enheten, men var i stedet bekymret for at media ville avsløre detaljer om sammenkomsten, ifølge nylig utgitte dokumenter. Dette skriver avisa Ottawa Citizen.

Canadierne møtte og ble orientert av ledere fra Azov-bataljonen i juni 2018. Offiserene og diplomatene protesterte ikke mot møtet, og lot seg i stedet fotografere med bataljonens tjenestemenn til tross for tidligere advarsler om at enheten så på seg sjøl som pro-nazist. Azov-bataljonen brukte deretter disse bildene til sin nettbaserte propaganda, og påpekte at den canadiske delegasjonen uttrykte «håp om ytterligere fruktbart samarbeid.»

Etter at en journalist spurte de canadiske styrkene om Azov-oppslagene på sosiale medier, forsøkte offiserer å komme med et svar, ifølge dokumenter som denne avisa har hentet gjennom loven om tilgang til informasjon.

Oberstløytnant Fraser Auld, sjef for Canadas Joint Task Force Ukraina, advarte om at en nyhetsartikkel snart kan bli publisert og kan føre til at spørsmål vil bli stilt i den kanadiske regjeringa om hvorfor et slikt møte fant sted.

Et år før møtet produserte Canadas Joint Task Force Ukraina en orientering om Azov-bataljonen, der de anerkjente koblingene til nazistenes ideologi. «Flere medlemmer av Azov har beskrevet seg selv som nazister,» advarte de canadiske offiserene i sin orientering i 2017.

Bernie Farber, leder av Canadian Anti-Hate Network, sa at kanadierne umiddelbart burde ha gått ut av Azov-bataljonens briefing. «Canadiske væpnede styrkers personell møter ikke nazister; punktum, punktum, sa Farber. «Dette er en fryktelig feil som ikke burde vært gjort.»

Farber sa at det også var urovekkende at Azov-enheten var i stand til å bruke canadierne i propagandaforsøk på å legitimere sin høyreekstreme ideologi. Foruten støtten til nazistenes ideologi, har Azov-medlemmer blitt anklaget for krigsforbrytelser og tortur.

En samling som journalistene ikke fant ut om, var en begivenhet i desember 2018 i Ukraina hvor daværende kanadiske hærsjef Lt.-Gen. Jean-Marc Lanthier deltok, ifølge dokumentene.

Medlemmer av Azov-bataljonen var til stede, men igjen, i stedet for å fordømme bataljonens nazi-sympatier, fokuserte Department of National Defense og de kanadiske styrkene sin bekymring på muligheten for at bilder kan ha blitt tatt som viser kanadiske soldater sammen med medlemmer av Azov-enheten.

Chris Henderson, daværende assisterende viseminister for offentlige anliggender, sendte e-post til mer enn 20 DND PR-offiserer, bekymret for at bilder kan vises på nettet. «Har vi et klart uttrykk for CAFs politikk overfor denne gruppen?» spurte han Azov-bataljonen. «Dette kan eller kan ikke vekke spørsmål, men vi må være klare og ikke la oss overraske.»

Jaime Kirzner-Roberts, politisk direktør for Friends of Simon Wiesenthal Center, sa at Canada måtte prioritere at dets militære personell ikke under noen omstendigheter har noen involvering med høyreekstreme fascistiske militser i Ukraina. «Det er bekymringsfullt at vi for andre gang på en måned har sett bevis på at kanadiske militære tjenestemenn engasjerer seg med ukrainske nynazistiske grupper,» la hun til.

Kirzner-Roberts refererte til en fersk rapport fra et institutt ved George Washington University i USA som avslører at Centuria, en høyreekstrem gruppe bestående av ukrainske soldater knyttet til Azov-bevegelsen, skrøt av at de fikk opplæring fra Canada og andre NATO-land . Forskere ved universitetet sporet kontoer i sosiale medier til Centuria, og dokumenterte dets ukrainske militærmedlemmer som ga nazistiske hilsener, fremmet hvit nasjonalisme og berømmet medlemmer av nazistiske SS-enheter.

Kommentar: Vestens ledere vet at de samarbeider med nazister

Dette eksemplet viser ikke bare at Azov-bataljonen vedkjenner seg at de er nazister, men at også at vestlige ledere vet at de er nazister, og likevel samarbeider med dem. Disse ledernes viktigste bekymringer er ikke at de samarbeider med nazister som forherliger folk som Hitler-kollaboratøren Stepan Bandera og folkemord på jøder og polakker, men at det kan bli kjent at de gjør det.

Azov-bataljonen bruker klassiske nazisymboler

Les artikkelen direkte på Steigan