Breivik: Jeg lagde «nazikors» med egen avføring

document.no

Under Anders Behring Breiviks vitnemål onsdag morgen, fortalte han at han i protest mot manglende sosial kontakt malte et «nazikors» med egen avføring.

Uttalelsen kommer når Breiviks forsvarer spør han ut om hvordan han har blitt behandlet i kriminalomsorgen. Å male et «nazikors» med egen avføring var hans måte å protestere ikke-voldelig på, ifølge ham selv.

Det er ikke den eneste protesten Breivik har prøvd på. I 2014 truet han med sultestreik, dersom kriminalomsorgen ikke innfridde en rekke framsatte krav for bedre soningsforhold.

Psykiater Randi Rosenqvist forteller i sitt vitnemål at Breivik også har skreket i protest.

– For å kunne overleve, mennesker er sosiale vesen, det er ikke mulig å overleve uten menneskelige relasjoner. Jeg sliter veldig med å overleve på grunn av det, sa Breivik fra vitneboksen onsdag morgen.

Breiviks fremtoning mot forsvarer var mild og rund.

– Det er et helt ekstremt regime. Jeg blir behandlet som et dyr hver eneste dag. Det er enorme ydmykelser hver eneste dag. Jeg har blitt kunst til atomer de ti siste årene, sa han videre.

Storrvik spurte om Breivik har fått sjanse til å vise tillit.

– Nei, hvorfor kan jeg ikke få en sjanse? Jeg har aldri vært voldelig, sa han og skjøt inn: utenom, eller hatt intensjon om det.

– Jeg forstår at de ønsker at jeg skal lide mest mulig. Jeg ønsker å fortsette livet mitt.

Les artikkelen direkte på Dokument