Bekymret over høye drivstoffpriser, krever reduserte avgifter

document.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

En av tre sier i en spørreundersøkelse at de er svært bekymret over de høye drivstoffprisene som har vært helt oppe i 26-27 kroner literen. 40 prosent av prisen er statlige avgifter og nå krever folk reduksjon.

Svarene reflekterer selvsagt svarernes økonomi. Rundt 35 prosent klarer ikke det høye prisnivået. For den rike delen gjør det ingenting.

Et midtsjikt synes foreløpig ikke å være presset, men det kan endre seg.

Det er flest med normale inntekter. Har politikerne fått med seg det?

Ifølge en spørreundersøkelse som InFact har gjort på oppdrag fra avisen oppgir en av tre, eller 35,4 prosent, at de er svært bekymret for prisøkningen.

Samtidig sier 46,2 prosent sier de er bekymret i ulik grad, mens 10,3 prosent er helt ubekymret. Resterende svarer at de ikke er berørt.

NAF krever at regjeringen setter ned avgiftene. 40 prosent av bensinprisen er statlige avgifter.

– Vi får mange henvendelser fra Naf-medlemmer som rammes av de høye drivstoffprisene. Mange er opprørte og mener avgiftene til staten nå må settes ned for å dempe prispresset, sier Camilla Ryste i Norges Automobil-Forbund (Naf). (…)

Prisen for én liter drivstoff inkluderer både veibruksavgift, moms og CO2-avgift.

– Dette er faktorer regjeringen styrer. Med en dieselpris på 25 kroner vil 40 prosent være avgifter. Dette kan og må regjeringen nå gjøre noe med, sier Ryste.

Hun er bekymret for utviklingen og sier det er særlig foruroligende med tanke på at de økte prisene kommer i tillegg til økte strømpriser og en generell prisvekst i samfunnet.

– En bilist som kjører 12.000 km per år, med gjennomsnittlig drivstofforbruk på 0,65 liter per mil, får nå en årlig ekstraregning på over 6.000 kroner med dagens drivstoffpriser, sier Ryste.

Regnestykket sammenligner dagens priser på 25 kroner literen med hvordan situasjonen var for kort tid siden, da prisen lå på 17 kroner literen. Det er en økning på 47 prosent, ifølge Naf.

Kan overstige 30 kroner

Professor Øystein Foros ved Norges Handelshøyskole er ekspert på bensinpriser. Han sier til TV 2 at han tror prisen vil overstige 30 kroner literen. (NTB)

Kjøp Kents bok her!

Les artikkelen direkte på Dokument

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar