Arktikugol får unntak fra sanksjonene

Resett.no
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

Resett.no:

Parti av Barentsburg, Svalbard 7. mai 2022. På dette skiltet fra Sovjetunionens tid står det «Kommunisme er vårt mål». Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB

annonse

annonse

Gruveselskapet Arktikugol ønsker å importere selvutjevnende gulv, metallbrannskap og deler til gravemaskin og trommelkuttemaskin.

Barentsburg, en norsk by med overveiende ukrainsk og russisk befolkning, ligger litt under femti kilometer vest for Longyearbyen på Nordenskiöld Land på Spitsbergen, den største øya på Svalbard.

Bosetningen på vel 400 mann bygger på kullutvinning. Hele samfunnet, fra dagligvare og bolig til skole, lege og kommunikasjon, drives av Trust Arktikugol, et gruveselskap organisert som såkalt føderalt, statlig unitærenterprise (FGUP), en foretaksform som kun opererer, men ikke har eiendomsrett til statlige eller kommunale ressurser.

annonse

Som del av norske sanksjoner mot Russland forbys transportforetak etablert i Russland å utføre godstransport på veier i Norge, gjeldende fra 29. april. I tillegg har Norge innført importforbud for en rekke varegrupper.

Les også: Mat til Barentsburg og Pyramiden står fast på Storskog

På grunn av importforbudet ble russiske forsyninger til Barentsburg, herunder sju tonn mat, tidligere i sommer stanset på Storskog grenseovergangssted utenfor Kirkenes. Etter russiske klager fikk Arktikugol dispensasjon, slik at forsyningene kunne omlastes på norske kjøretøy og transitteres til Tromsø for påfølgende utskiping til Svalbard.

Nå har Arktikugol mottatt enda en dispensasjon fra Det norske utenriksdepartement, viser et vedtak som E24 har fått innsyn i. Det dreier seg om selvutjevnende gulv, metallbrannskap og deler til gravemaskin og trommelkuttemaskin. Det norske transportforetaket Ishavsbulkers skal befordre lasten fra Murmansk til Tromsø. Deretter står Bring (Posten Norge), som eies av Nærings- og fiskeridepartementet, for sjøveis frakt til Svalbard.

Cargoen passerte Storskog grenseovergangssted 10. august, får E24 opplyst fra Tolletaten. Dispensasjonen er et engangsunntak, og Arktikugol vil dermed måtte søke på ny når fremtidige behov for mat, utstyr og andre nødvendigheter melder seg.

Putin truer, men hva er Russlands rutiner for bruk av atomvåpen? (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar