Aleksander Aamodt Kilde vant utforkula i dramatisk sesongavslutning

Resett.no
Aleksander Aamodt Kilde i aksjon i Courchevel. Foto: Marco Trovati / AP / NTB

annonse

annonse

Aleksander Aamodt Kilde (29) sikret seg verdenscupkula i utfor i duell med Beat Feuz under sesongavslutningen i franske Courchevel onsdag.

Vincent Kriechmayr vant rennet med Kilde på 4.-plass og Beat Feuz på plassen foran. Det gjør at seieren sammenlagt i utfor ble sikret for Kilde med 13 poeng ned til Feuz. Marco Odermatt kom på 2.-plass i rennet i Courchevel.

Før det siste rennet hadde Kilde en ledelse på 23 poeng på Feuz i utforcupen. Det ble neglebitende for Kilde å følge med på de andre løperne. Med Feuz på topp og Kilde på plassen bak, skilte det kun tre poeng mellom dem i sammendraget.

annonse

– Herre min hatt. Det var helt fantastisk. Det beste jeg har opplevd i karrieren så langt, sa Kilde.

– Utforkula har jeg alltid drømt om å vinne. Jeg har sett store navn vinne før. Det å faktisk klare det når det er så jevnt som det var i år, og mot en som har fire utforkuler fra før, er fantastisk, sa han.

Lettelse

Nordmannen måtte håpe at de andre, om de var i nærheten, la seg foran Feuz og ikke mellom dem hvor det skilte 31 hundredeler.

Årets sammenlagtvinner i verdenscupen Odermatt kjørte imponerende og plasserte seg inn foran Feuz – til Kildes store lettelse. Det samme gjorde Kriechmayr.

Ingen flere klarte å hevde seg i toppen, og Kilde kunne juble med utforkula i hånden og ble gratulert av sine konkurrenter i målområdet.

Med Feuz på 3.-plass ville det holdt for Kilde å komme på 6.-plass. Med 7.-plass ville han vært ett poeng bak Feuz.

En seier i utfor gir 100 poeng. 2.-plass gir 80 poeng, og nedover på listene er det færre og færre poeng som deles ut.

Dramatisk hopp

Kilde gjorde noen småfeil med startnummer tre og var veldig nære et fall på et hopp i starten av løypa.

– Jeg prøvde å gi gass. Jeg slipper litt ytterski idet jeg skal inn på hoppet. Da må jeg ha litt trykk på kanten og fikk en katapult-følelse, sa Kilde.

I lufta kavet han med armene og klarte akkurat å holde balansen. Han tapte likevel ikke mye tid og var bra med nedover traseen. I mål var han 31 hundredels sekund bak fartskjøreren fra Sveits. Deretter la Marco Odermatt og Kriechmayr seg foran.

Fjerde nordmann

Ingen flere utfordret nordmannen, som kunne slippe jubelen løs for nok en cuptittel denne sesongen. I Kvitfjell tidligere i mars sikret Kilde seg sammenlagtseieren i super-G-disiplinen.

annonse

Feuz har vunnet utforcupen de fire siste årene. Det er første gang Kilde tar hjem krystallkula i den disiplinen. Fra før har 29-åringen vunnet verdenscupen sammenlagt (2020) og super-G-cupen to ganger (2016 og 2022).

Kilde er den fjerde nordmannen som vinner utforkula. Kjetil Jansrud var den siste i 2015. De to foregående årene vant Aksel Lund Svindal, mens Lasse Kjus sikret seg tittelen i 1999.

Fakta om Aleksander Aamodt Kilde

Dette er alpinisten Aleksander Aamodt Kilde:

* Alder: 29 år (født 21. september 1992)

* Klubb: Lommedalen

* Meritter, verdenscupen: 13 enkeltseirer (seks i utfor, sju i super-G), én sammenlagtseier (2019/20). Sammenlagtvinner i utfor og super-G (2021/22).

* VM: To 4.-plasser som beste plasseringer (super-G og superkombinasjon, 2017).

* OL: Sølv (kombinasjon, 2022), bronse (super-G, 2022).

* Aktuell: Vant onsdag utforcupen med sin 4.-plass i sesongavslutningen i Courchevel.

Mener klimakrisen er en «forbrytelse» mot en hel generasjon: – Få hue ut av tåkeheimen, svarer partileder (+)

Tegn abonnement
eller
støtt oss på andre måter
hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse


Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Les artikkelen direkte på resett.no